< Zpět do archivu

Pokračujeme 23.února 2018 ve 20:00h a pak 16.3. a 13.4!

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček, milovníci dobrého jídla a vína, přátelé, kamarádi!

23. února pokračujeme s našimi degustační večery, kdy zamíříme na jihozápad a navštívíme dvě země, které jsou pro nás v lecčems vzorem, kde najdete krásnou přírodu, vysoké hory, jezera, čisté řeky a také skvělou kuchyni a velmi neotřelá a zajímavá vína. Švýcarsko, kde společnost po staletí, přestože etnicky a nábožensky rozdělená, funguje jak pověstné tamní hodinky nebo železnice, a jednu z nejmenších zemí na světě – Lichtenštejnsko.

Jste co nejsrdečněji zváni!

Jak už to tak u našich degustačních večerů bývá, nabídneme vám velmi zajímavá jídla a vína, která se mimo hranice těchto zemí téměř nedostanou, která však rozhodně zaujmou svou jedinečností. Vybírali jsme pro vás vína, která na jednu stranu jsou pro Švýcarsko a Lichtenštejnsko typická, která ale zároveň jsou něčím výjimečná. A kuchyně nezůstane pochopitelně pozadu.

Sehnat vína těchto zemí u nás v České republice je téměř nemožné. Všechna podávaná vína jsme tedy pro vás vybrali přímo na místě. Vy tak budete mít možnost ochutnat mimo jiné švýcarské víno z nejtypičtější švýcarské bílé odrůdy Chasselas, které doprovází státní večeře pořádané prezidentem Švýcarské konfederace, nebo červené víno, které se pro změnu podává na dvoře lichtenštejnského knížete při státních a jiných důležitých návštěvách a knížecí rodinou také vyráběné...

Co vás tedy konkrétně tento večer čeká?

Jako aperitiv budeme podávat svěží bílé víno vyrobené z odrůdy Räuschling, která kdysi, před mnoha staletími, byla jednou z nejvíce pěstovaných odrůd ve Švýcarsku (ale také v Německu a Alsasku), v dnešní době se však udržela jen na malých plochách v okolí Curyšského jezera.

Následovat bude předkrm: telecí paštika „chugelipastete" z okolí města Luzern a k tomu jsme vybrali prvního zástupce lichtenštejnských vín – červené víno Duett z vesnice Schaan. Jak už název vypovídá, půjde o cuvée dvou odrůd: Zweigelt a Pinot Noir.

Poté přijde na řadu již výše zmíněná klasika mezi švýcarskými bílými odrůdami – Chasselas – a zamíříme velmi vysoko. Víno, které si oblíbil švýcarský prezident natolik, že je nezbytnou součástí státních banketů, pro vás vyrostlo a uzrálo na 1er Grand Cru vinici L'Ovaille v městečku Yvorne nedaleko Ženevského jezera. Šéfkuchař p. Pavel Strejc se svým týmem k němu připraví zeleninovou polévku s (i u nás známým sýrem) gruyère z okolí města Fribourg, taktéž nedaleko Ženevského jezera. A protože jsme v zemi, kde nejčastějšími používanými jazyky jsou němčina a francouzština, uvedeme oba názvy této polévky: Alphütten / Gruyère – Châlet Suppe.

Pokračovat budeme prvním hlavním chodem – navštívíme největší švýcarský kanton Graubünden u hranic s Itálií, Rakouskem a Lichtenštejnskem a ochutnáme tamní specialitu „capuns", k čemuž budeme servírovat červené víno vyrobené z unikátní švýcarské odrůdy Gamaret (neplést s Gamay!) z kantonu Vaud.

Druhý hlavní chod – coniglio al forno – nás zavede, jak už je z názvu patrné, do kantonu Tizino ležícího u hranic s Itálií, do kraje v těsném sousedství Švýcarské riviéry. Víno z autochtonní švýcarské červené odrůdy Cornalin, které tento chod doprovodí, představí to nejlepší, co mohou nabídnout vína ze srdce švýcarského vinařství – města Sion v údolí Rhôny.

A na závěr přijde již zmiňované víno vyráběné lichtenštejnskou knížecí rodinouVaduzer Pinot Noir, ke kterému náš šéfkuchař navrhl dezert z jižní části Švýcarska, a sice Tessiner Marroni Kuchen.

Tento večer bude tedy kuchyni šéfovat p. Pavel Strejc, kterého již z námi pořádaných degustačních večerů velmi dobře znáte. Za přispění ostatních – paní Adriany, paní Markéty a pana Tomáše – jednotlivé chody uvaří a Vám osobně představí.

Stále jsme Vás nepřesvědčili, že stojí za to strávit tento večer s námi?

Celý večer bude jako obvykle doprovázen diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy určitě na co těšit!

A tak neváhejte a přijďte k nám si užít zajímavé kulinářské zážitky a zcela neznámá, mnohdy atypická, přesto však špičková vynikající vína v příjemné společnosti a prostředí restaurace U všech kukaček!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci a to nejlépe mailem na adrese info@hotelmadr.cz nebo telefonicky na čísle 722 908 202. Celý večer začíná ve 20:00h. Cena celé večeře i s degustační sklenkou vína ke každému chodu je s ohledem na vyšší cenovou hladinu vín 1.050,- Kč. Úhrada za večeři se platí na místě, není potřeba provést platbu předem.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 23. února od 20h

Chef: Pavel Strejc

Aperitiv: Rauschling 2014, AOC Sankt Gallen, Höcklistein – Weingut Am Zürichsee, Švýcarsko

Amouse-bouche: Luzerner Chugelipastete (paštika z telecího masa, zeleniny, čerstvých žampionů a rozinek, podávaná v listovém košíčku)

Duett 2013, Klosterwingert Schaan, Lichtenštejnsko

Polévka: Gruyère – Châlet Suppe / Alphütten Suppe (zeleninová polévka s těstovinou, mlékem a sýrem gruyère)

L'Ovaille 2013, 1er Grand Cru Yvorne, AOC Chablais, Deladoey Fils, Yvorne, Švýcarsko

Hlavní chod I.: Capuns (mangoldové závitky plněné noky z mouky, vajec, mléka a hovězí šunky, vařené v mléce a špeku)

Gamaret 2012, AOC La Côte, Morges, Henri Cruchon, Vaud, Švýcarsko

Hlavní chod II.: Coniglio al forno (pečené stehno z králíka na bylinkách a víně, s rukolovou polentou)

Cornalin 2014, AOC Valais, Cédric Flaction, Cave des Cailles, St. Pierre de Clages, Švýcarsko

Dezert: Tessiner Marroni Kuchen mit Sahne und Meringues (kaštanový koláč se švýcarskými sněhovými pusinkami a šlehačkou)

Vaduzer Pinot Noir Abt 2014, Appelation Vaduz Controlée, Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein, Lichtenštejnsko

< Zpět do archivu