< Zpět do archivu

Pokračujeme 8.prosince 2017 ve 20:00h a pak v měsíčních intervalech!

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček, milovníci dobrého jídla a vína, přátelé, kamarádi!

Poté, co jsme 16.listopadu navštívili dvě země Středomoří – Izrael a Libanon, pokračujeme v pátek 8. prosince s našimi degustačními večery po krajích kolébky vína. Nyní zavítáme do dvou zemí dřívější antické Magna Graecia – do Řecka a ostrova zrození bohyně lásky Afrodity na Kypr.

Počátky pěstování a výroby vína v Řecku je staré 6500 let. Řecko je zemí s druhou nejstarší historií pěstování a výroby vína. Staří Řekové znali nutriční hodnoty vína, které se stalo nedílnou součástí jejich jídelníčku. Kultura vína byla pro starověké Řeky zakotvena v božstvu. Bůh vína Dionyssus (syn Dia a Semeli) byl jedním z nejvíce uctívaných řeckých bohů. Ve starém Řecku se pořádaly populární slavnosti vína "Anthestiria" (festival květin) - starověká řecká vína byla známá pro jejich květinové aroma. Starověcí Řekové milovali "sympozia", shromáždění, kde probíhaly filozofické diskuze při pití vína ředěného vodou. Hippokrates používá víno pro léčivé účely. Řecké víno ovlivnilo dějiny vinařství Itálie, Francie i Španělska. Řecká vína byla dobře známa po celém Středomoří. Nejstarší "vinařské" archeologické nálezy pocházejí z Kréty - vykopávky lisu a různých nádob na víno, které jsou z doby 3000 let př. n. l. V roce 1600 př. n. l. náhle mizí řecká minojská civilizace. Další důležitá civilizace, mykénská, se koncentrovala na řecké pevnině (1600 - 1100 př. n. l.). Žádaná vína v této době pocházejí z ostrovů v Egejském moři. Řekové si uvědomují významný vliv vína na obchod, zavedli vinařské techniky i do svých kolonií v Itálii a na Sicílii (8. století př. n. l.) a později do Francie a Španělska. Italské hrozny Aglianico, Aleatico, Greco di Tufo, Malvasia di Candia, Malvasia Bianca, Moscato a Moscatelli jsou původně řecké odrůdy. V letech 500 - 300 př. n. l. vládnou Atény celému světu a expanze řeckého vína se rozšiřuje do severní Evropy a oblasti Černého moře. Se stoupajícím římským vlivem dochází k rozšiřování vinic po celé Evropě.

"Sladkost tvé lásky je rovna kyperskému vínu", šeptal 36 let před n.l. římský vojevůdce Marcus Antonius své Kleopatře a přenechal jí ostrov jako svatební dar.

Dějiny vinařství na Kypru jsou staré jako mýty této oblasti. Údajně již řecký bůh vína Dionýsos měl při svých pitkách v oblibě víno z Kypru. Jeho kvalitu chválí Homér a Euripides. Kyperské víno pili faraóni a opěvoval ve svých verších král Šalomoun. Kypr lze jako kolébku vína označit z několika důvodů: nepřerušená tradice vinařství stará více než 4-tisíce let, dochování původních odrůd vinné révy dokonce v jejich pravokořenné podobě (neroubovaná réva), kyperské víno Commandaria (v antice nazývaná Nama) je nejstarším známým vínem světa, v historických záznamech se vyskytují zmínky o šíření vinné révy z Kypru, nikoliv obráceně. Setkání s kyperským vínem může být proto obohacující nejenom chuťově, ale i kulturně historicky.

Kuchyni bude velet šéfovat tento večer Váš starý známý, p. Pavel Strejc, který spolu s paní Adrianou menu na dnešní večer navrhl a s přispěním ostatních, pana Tomáše a paní Markéty, jednotlivé chody spolu i uvaří.

Nemůžeme začít jinak, než nejtypičtějším kyperským produktem, a sice grilovaným sýrem halloumi. Následovat nebudou jídla, která byste očekávali v řecké kuchyni a která mají mnohdy bohužel ke skutečné původní řecké kuchyni v některých restauracích velmi daleko (tzatziki, souvlaki, gyros nebo mousaka), ale budou to řecká a kyperská jídla v našich zeměpisných šířkách nepříliš známá: polévka giouvarlakia, po ní přijde na řadu sofrito, jako hlavní chod kleftiko a dezert portokalopita na závěr. A k tomu vína z čistě starobylých, pravokořenných řeckých a kyperských odrůd: Savatiano, Debina, Moschfilero, Agiorgitiko, Maratheftiko a Xinomavro.

Stále jsme Vás nepřesvědčili, že stojí za to strávit tento večer s námi?

Celý večer bude doprovázen diapozitivy z našich cest do tohoto antického světa, do míst, kde se z pěny zrodila bohyně lásky Afrodita a Platón sepisoval své myšlenky.

Máte se určitě na co těšit! A tak neváhejte a přijďte k nám si užít zajímavé kulinářské zážitky a zcela neznámá, přesto vynikající vína v příjemné společnosti a prostředí!

Protože kapacita naší restaurace je hodně limitovaná, prosíme zájemce, aby si co nejdříve zarezervovali místo, nejlépe mailem na adrese info@hotelmadr.cz nebo telefonem 722 908 202.

Celý večer začíná ve 20:00h. Cena celé večeře i s degustační sklenkou vína ke každému chodu je 950,- Kč. Úhrada za večeři se platí na místě, není potřeba provést platbu předem.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 8.PROSINCE od 20H

Chef: Maestro Pavel Strejc

Aperitif:

Retsina Lafkiori – Nemea, Peloponés, Řecko

Suché bílé víno z odrůdy Savatiano (100%) jiskřivě žluté barvy. Má jemné pryskyřičné aroma (piniová semínka) a delikátní vyváženou chuť.

Amouse-bouche

Grilovaný sýr Halloumi v pancettě se salátkem z pečené zeleniny, podávaný s pastýřským chlebem z Lagana

Balthazar V.Q.P.R.D. 2012 – Zitsa, severozápadní Řecko

Víno je vyráběno v přísně limitovaném množství ve výjimečně úrodných letech. Hrozny (100% Debina) jsou sbírány výhradně ručně z nejlepších vinohradů regionu Zitsa. Suché, sametově jemné bílé víno se zlatavou barvou. Aroma po čerstvém ovoci s vyváženou zralou dochutí po ovoci v čerstvém řezu.

Polévka

Giouvarlakia (Avgolemono) s masovými kuličkami, citrónem a vejci

Moschfilero V.Q.P.R.D. 2013 – Mantineia, poloostrov Peloponés

Víno s křišťálově čistou, bílo-žlutou barvou se zeleným odstínem, vyrobené z odrůdy Moschfilero (100%). Svěží víno se silnou květinovou a ovocnou vůní, převažuje aroma bílých květů, melounu a citrusových plodů. Vyvážené víno se silnou chutí a dlouhou aromatickou dochutí pomerančových květů a grapefruitu.

Předkrm

Sofrito - řecké vánoční telecí maso zdobené ovocem a ořechy s pečenou bramborovou kaší

Agiorgitiko V.Q.P.R.D. 2013 – Aos Nemea, Peloponés

Tmavě rudé víno, vynikající dravou a aromatickou komplexností ze 100% odrůdy Agiorgitiko (= Sv. Jiří). Má příjemné taniny a v kombinaci s vyváženými kyselinkami vytváří mimořádná vína. Aroma čerstvého ovoce, voní zejména po brusinkách, skořici a dřevu.

Hlavní chod

Kleftiko - pomalu pečená jehněčí kýta se zeleninou v pergamenovém měšci

Maratheftiko 2009 – Paphos, Kypr

Suché červené víno z nejslavnější pravokořenné kyperské odrůdy Maratheftiko. Víno s chráněným zeměpisným označením pěstované v pohoří Paphos. Víno plného těla, intenzivní purpurové barvy s charakteristickým aroma trávy a ostružin. Řízená macerace hroznů zajišťuje ušlechtilou barvu a minimum taninů.

Dezert

Portokalopita - řecký jogurtový koláč s oranžovým sirupem a kávovou zmrzlinou

Naoussa Grande Reserve V.Q.P.R.D. 2008 – Naoussa, severní Řecko

Výjimečné víno z odrůdy Xinomavro (100%) z oblasti Naoussa tmavé červené barvy s cihlovými odstíny s komplexním aroma vůní oliv, skořice, suchých fíků a ušlechtilého dubového sudu v kombinaci červených plodů a sladkého aroma. Zraje 2 roky v dubových sudech a 2 roky v láhvích. Má velmi dobrou strukturu, silné taniny, je plné, vyvážené s dlouhou dochutí skořice a suchých ořechů.

< Zpět do archivu