< Zpět do archivu

Degustační večer 11. ledna 2019 v 19h na Mádru! Červená vína od Neusiedlersee a neznámá kuchyně Rakouska.

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Sobota 11. ledna 2020 v 19h na Mádru!

Kuchyně a červená vína Rakouska od Neusiedlersee

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Před pár dny jsme uvítali příchod nového roku a my si Vás vzápětí dovolujeme pozvat na další z našich degustačních večerů, kde se opět budeme věnovat místům na vinařské mapě, která si své místo ve vinařském zeměpisu teprve hledají – tentokrát okolí jezera Neusiedlersee na východě Rakouska, v těsném sousedství Slovenska a Maďarska. Vína z tohoto kraje vína byste v nabídce vinoték či restaurantů hledali marně. Přesto stojí za pozornost. To je nakonec hlavní důvod, proč naše degustační večery pořádáme. Máme snahu tato bílá místa na vinařské mapě zaplnit.

Rakousko – vinařský stát proslavený zejména svými bílými víny, náš jižní soused, se kterým nás spojuje několika set letá společná historie a který, přes mnoho odlišností, je nám v mnohém velmi blízko. Například skladbou pěstovaných odrůd. Wachau, Kremstal, Kamptal – oblasti, kteří milovníci vína dobře znají, snad pro blízkost české hranice, snad pro Grüner Veltliner, který zde místní vinaři dělají snad nejlepší na světě. My Vám však chceme ukázat, že Rakousko není jen Veltlínské zelené z Niederösterreich, ale že v Rakousku lze nalézt i jiná místa a jiné odrůdy. U nás obecně převládá názor, že Morava nemá co nabídnout v oblasti červených vín, a když, tak jen velmi výjimečně. Totéž klišé lze občas zaslechnout i o Rakousku. My Vám dokážeme, že z mnohdy podceňovaných odrůd Frankovka, Svatovařinecké nebo Zwiegelt, tedy odrůdy známé v Čechách i na Moravě, dokáží vinaři kolem Neusiedlersee vyrobit skutečné skvosty, které obstojí při srovnání s mnohem proslavenějšími víny z jiných částí Evropy. Z jídel Vám kuchyně za šéfování p. Pavla Strejce připraví jídla ze všech koutů Rakouska, která nejlépe vyjadřují rozmanitost tamní kuchyně, která se s podávanými víny budu krásně snoubit, ale která jsou českému milovníkovi jídla vesměs utajená. Nečekejte od nás tedy profláklý vídeňský řízek (který většina restaurací stejně nedělá z telecího a na rozpuštěném másle), ani jablečný štrůdl nebo germknödel, který známe z rakouských lyžařských středisek.

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší Eva & Petr Větrovských a celý tým restaurace U všech kukaček!

DEGUSTAČNÍ MENU

Sobota 11.ledna od 19h

Červená vína od Neusiedlersee a neznámá kuchyně Rakouska

Chefs: Pavel Strejc & Adriana Peksová

Aperitiv

Cuvée in Rosé, Weingut Goldenits

Předkrm

Tartar Von raucher Forelle

Tatarák z uzeného pstruha s červenou řepou, medovým jablkem a křenem, přelitý crème fraiche, zdobený bylinkami. (Štýrsko)

Blaufränkisch 2016, Weingut Umathum

Polévka

Tiroler Germsuppe

Consommé s chlebovým škvarkovým knedlíčkem (Tyrolsko)

Zweigelt Reserve 2017, Weingut Josef Salzl, Seewinkelhof

Hlavní chod I.

Kärntner Kassnudeln

Nudle po korutansku: těstovinové taštičky plněné strouhanými bramborami, čerstvým sýrem a bylinkami, přelité máslem a sypané parmezánem (Korutany)

St. Laurent 2017 Riede Prädium, Weingut Goldenits

Hlavní chod II.

Rosa Entenbrust mit Maronen Schupfnudeln und Rotkrautstrudel

Kachní prsíčka s kaštanovými šulánky a štrúdlem plněným červeným zelím (Niederösterreich)

Pannobile 2016 (ZW+BF), Weingut Anita und Hans Nittnaus

Dezert

Lebkuchenmousse mit Punschsauce

Perníkový mouse s punčovým přelivem (Vorarlberg)

Das Phantom 2017, Weingut K&K Kirnbauer

 

A zde ještě malé shrnutí, co nás čeká příště:

22. února: Chorvatsko

21. března: Tour du Monde – Sauvignon blanc

18. dubna: Argentina – Malbec

< Zpět do archivu