< Zpět do archivu

Degustační večer 7. prosince 2019 v 19h na Mádru! Chilské Carménère

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Po ani ne měsíci si Vás dovolujeme pozvat na další, v pořadí již třetí degustační večer této sezóny, který tentokrát bude zaměřen na Chile a tamější „národní" odrůdu - Carménère.

Carménère je původně francouzská odrůda z oblasti Bordeaux dovezená kolem r. 1850 do Chile. Název Carménère pochází z francouzského slova pro karmínovou barvu (carmin), které odkazuje na výrazně rudé barvy podzimního listí. Spolu s odrůdami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec a Petit Verdot je Carménère považováno za jednu šesti původních odrůd modrých hroznů z Bordeaux. Carménère je jednou z nejstarších evropských odrůd a pravděpodobně je předchůdcem jiných známějších odrůd jako Cabernet Sauvignon. Také existují názory, že Carménère může být Biturica, vinná réva chválená ve starověkém Římě, což je také jméno, pod kterým bylo město Bordeaux známé v té době. Tato starobylá odrůda vznikla v Iberii (dnešní Španělsko a Portugalsko).

Dnes je téměř nemožné najít Carménère ve Francii. Mor Phylloxera v roce 1867 téměř zničil všechny vinice v Evropě, postihl veškerou výsadbu vinné révy Carménère, takže po mnoho let byl předpoklad, že tato odrůda zanikla. Řízky z Carménère dovezené do Chile byly vysazeny v údolích kolem Santiaga. Díky chilskému podnebí s minimálním množstvím srážek v průběhu vegetačního období a nedotčené přírodě pěstitelé vyrábí zdravější úrodu Carménère. Navíc e zde nikdy nerozšířil révokaz. Chilské ministerstvo zemědělství oficiálně uznalo Carménère jako odrůdu v roce 1998. Dnes Carménère roste hlavně v údolí Colchagua, Rapel Valley a provincii Maipo.

Carménère má tmavě červenou barvu a aroma červených plodů, koření a bobulí. Taniny jsou jemnější a měkčí než u Cabernet Sauvignonu. Čisté odrůdové Carménère, které, když se vyrábí z hroznů v optimální zralosti, má třešňovou ovocnou chuť s kouřovými, pikantními a zemitými tóny a hluboké rudé barvy. Jeho chuť může také připomínat hořkou čokoládu, tabák a kůži.

Jako aperitiv nabídneme Mapuche 2016, z Central Valley, jehož jméno je odvozeno od Mapučů, etnické skupiny jihoamerických indiánů v oblasti jižních And a Patagonie.

Ke studenému předkrmu „Crudos" budeme podávat Cousino Macul rovněž z Central Valley, z vinařství, jehož založení se datuje r. 1856 a je dnes jediným vinařstvím z této doby v rodinných rukou.

Teplý předkrm „Pastel del Choclo" doprovodí reserva z vinařství Casas del Bosque z Casablanca Valley.

Polévka „Porotos Granados" se krásně snoubí z Santa Ema Gran Reserva z Capachoal Valley.

Hlavním chod „Chuletas de cordero con pastelera de choclo" a Cordillera Reserva 2011 z Maipo Valley vytvoří neodolatelný pár, který bude hvězdou celého večera.

Závěr večera – to bude jedno velké tajemství: Secreto z vinařství Viu Manent v Colchagua Valley a k tomu „Peras al Vino Tinto", jak jinak než v Carménère... No nakonec, přijďte a uvidíte, tedy spíš ochutnáte, sami☺.

Přesvědčili jsme Vás? Tak neváhejte a přijďte k nám užít si zajímavé kulinářské zážitky a špičková vína v příjemné společnosti a prostředí restaurace U všech kukaček!

Jako obvykle, jednotlivé degustační chody vždy osobně představí šéfkuchař – tentokrát pan Bohouš a someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy jako vždy určitě na co těšit!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší Eva & Petr Větrovských a celý tým restaurace U všech kukaček!

DEGUSTAČNÍ MENU

12.října od 19h – Carménère

Chefs: Bohuslav Rott & Tereza Čorbová

Aperitiv

Mapuche Rosé 2016

Studený předkrm

Crudos

Cousino Macul 2016

Teplý předkrm

Pastel de Choclo

Casas del Bosques Reserva 2017

Polévka

Porotos Granados

Santa Ema Gran Reserva

Hlavní chod

Chuletas de Cordero con Pastelera de Choclo

Cordillera Reserva 2011

Dezert

Peras al Vino Tinto

Secreto 2007

 

A zde ještě malé shrnutí, co nás čeká příště:

11. ledna: Rakousko – červená vína

22. února: Chorvatsko

21. března: Tour du Monde – Sauvignon blanc

18. dubna: Argentina – Malbec

V úctě Vaši,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým Restaurace U všech kukaček

< Zpět do archivu