< Zpět do archivu

Degustační večer Bolívie & Uruguay 16. března 2019

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Na vinařské mapě najdeme kromě tradičních a notoricky známých zemí, jež produkují vyhlášená vína, a států, které si svou pozici v posledních letech pilně budují, také kraje, jež si své místo ve vinařském zeměpisu teprve hledají. Jejich vína byste v nabídce vinoték či restaurantů hledali marně. Přesto stojí za pozornost. To je nakonec hlavní důvod, proč naše degustační večery pořádáme. Máme snahu tato bílá místa na vinařské mapě zaplnit.

V loňské sezóně jsme proto společně procestovali Arménii, Gruzii, Libanon, Izrael, Řecko, Kypr, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko, letos jsme již zavítali na souostroví Malta a poté do Kanady a USA, dále do Peru, Ekvádoru a Mexika. Naposledy, v únoru, jsme se zastavili u našich severních sousedů v Polsku a nyní, v sobotu 16. března v 19h se vrátíme opět do Jižní Ameriky, konkrétně zamíříme do Bolívie a Uruguay. Dvou zemí, jejichž kuchyně se liší jako den a noc a jejichž vinařství má zcela odlišnou historii i současnost.

Bolívie leží na předělu dvou klimatických zón, chladné zóny And a andských údolí a teplé a vlhké tropické klimatické zóny nížin na východě země. Vinice se nacházejí mezi 21. a 23. stupěm jižní šířky, ve výšce 1600-2400 m.n.m., proto vyráběná vína často nesou označení "Vinos de Altura". Tak jako do Mexika, přinesli i do Bolívie vinnou révu katoličtí misionáři, kteří začali s vysazováním mezi lety 1550-1570. Hlavní oblastí vinařství je Central Valley na jihu departamentu Tarija, podél hranice s Argentinou, kde byly první keře révy vysazeny kolem r. 1600. V departamentu Tarija leží asi 80 % bolivijských vinic. Vyráběná vína v minulosti nedosahovala vysoké kvality. Dnes lze na místním trhu objevit i kvalitnější vína, ale exportována začala být až na přelomu tisíciletí.

V Uruguayi se vinná réva pěstuje až od začátku 18. století, první písemné záznamy jsou z r. 1726. O rozvoj vinařství se významně zasloužil bask Pascual Harriague, který dovezl francouzské odrůdy révy a zejména rozšířil odrůdu Tannat (tato odrůda se pěstuje v jihozápadní Francii v Cahors). V roce 1883 vyrobil z této odrůdy prvních 6750 l červeného vína, které dozrálo v barikových soudcích z Bordeaux. V roce 1835, při sedmém výročí vyhlášení nezávislosti, podává prezident Manuel Oribe na banketu první komerčně vyrobené uruguayské víno. Dnes jsou vína z Uruguaye na vzestupu a byť nejsou zatím tolik známá jako vína chilská či argentinská, své místo na slunci si zcela jistě brzy vydobydou.

Zřejmě každý z nás už někdy ochutnal uruguayskou svíčkovou. Hovězí steak a grilované maso na všechny způsoby, žebírka, klobásy, grilovaná zelenina – to je dnešní uruguayská kuchyně. Např. chivito, které vám v průběhu večera nabídneme, je populární forma rychlého občerstvení. Jde vlastně o jakýsi hamburger, jen místo mletého masa obsahuje plátek hovězího a vejce (buď plátky vejce natvrdo, nebo smažené volské oko) a jako v jiných hamburgerech zeleninu, majonézu, hořčici nebo kečup. Uruguayské hovězí je zkrátka stejně kvalitní jako to argentinské, jen možná není tolik známé.

Naproti tomu bolivijská kuchyně má velmi jednoduchou filozofii. Všechna běžná jídla jsou z prostých a všude dostupných surovin, musí být velmi výživná, velmi snadná a rychlá na přípravu a ideálně pro co největší počet lidí. Výsledkem je tedy nepříliš nápaditá skladba jídel, kde se pořád dokola opakují velmi podobné druhy pokrmů. Všechno se smaží, všechno je z kuřete a vajec, protože ty jsou všudypřítomné a levné. A všechno také musí mít alespoň dvě přílohy. Masité pokrmy občas dokonce doplňuje nakrájený párek, protože čím více druhů masa, tím lépe.

Jak vína tak skladbu menu jsme pro vás nachystali tak, aby co nejlépe vystihovala podstatu těchto dvou tak odlišných zemí a vzájemně se doplnila. A tak neváhejte a přijďte k nám užít si zajímavé kulinářské zážitky a špičková vína v příjemné společnosti a prostředí restaurace U všech kukaček! Jako obvykle, jednotlivé degustační chody vždy osobně představí šéfkuchař  - tentokrát pan Bohouš a someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy jako vždy určitě na co těšit!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 16.března od 19h – BOLÍVIE A URUGUAY

Chefs: Bohuslav Rott & Tereza Čorbová

Vinařství: Familia Deicas, Pueblo del Sol, Uruguay

Bodegas y Venedos Uvairenda, Samaipata Valley, Bolívie

Aperitiv

Sauvignon blanc 2017

Studený předkrm

Empanadas

(pšeničné taštičky plněné parmskou šunkou a mozzarellou)

Viognier Reserva 2017

Polévka

Puchero

(hovězí vývar s bílými fazolkami, zeleninou, jablky, salámem a nočky)

Marselan Reserva 2016

Hlavní chod I.

Chicharrón

(vepřová žebírka ochucená citronovou šťávou a česnekem, podávaná s pečenou zeleninou)

1750 Tannat 2016

Hlavní chod II.

Civito

(plátky hovězí svíčkové, zelenina, dresing a šunka v uruguayském pečivu)

1750 Syrah 2016

Dezert

Yemitas acarameladas

(speciální bonbony ze žloutků, vanilky a cukru v karamelu)

Preludio 2010

(52% Merlot, 23% Tannat, 11% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc, 4,5% Petit Verdot, 2,5% Marselan)

< Zpět do archivu