< Zpět do archivu

Degustační večer Peru a Ekvádor 15. prosince

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Dovolujeme si Vás pozvat na další z našich pravidelných měsíčních degustačních večerů zaměřených na kuchyně a vína méně známých oblastí světa. Po loňské sezóně, kdy jsme společně procestovali postupně Arménii, Gruzii, Libanon, Izrael, Řecko, Kypr, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko a po začátku letošní sezóny, kdy jsme zavítali nejdříve na souostroví Malta a poté do Kanady a USA navštívíme v sobotu 15. prosince v 19h Peru a Ekvádor.

Kuchyně jak v Peru tak Ekvádoru je velice rozmanitá – mění se s nadmořskou výškou a klimatickými podmínkami jednotlivých regionů. Právě z Peru pocházejí brambory, rajčata, dýně, pálivé papričky, kakao nebo avokádo. Jak ekvádorská, tak peruánská kuchyně je neuvěřitelně bohatá, rozmanitá a chutná, je také velmi barevná. Nejznámějším jídlem v obou zemích jsou grilovaná morčata Tento pokrm Vám však s ohledem na nedostatek vstupní suroviny bohužel nabídnout nebudeme moci. Nemusíte však litovat. Původní indiánské recepty byly v průběhu století obohaceny a pozměněny kulturami, které do Peru a Ekvádoru přišly. Zásadní vliv měla španělská kolonizace, vždyť Španělé s sebou do latinské Ameriky přivezli třeba citróny a limety, cibuli, česnek, vinnou révu, drůbež nebo krávy. Navíc s sebou dovezli africké otroky, kteří také ovlivnili vývoj peruánské kuchyně. A tak vám nabídneme jídla lahodná, vycházející z tamních tradic, přesto upravená tak, aby splňovala očekávání Evropana.

Peruánské vinařství má dlouhou historii. Víno bylo do Peru přivezeno Španěly v roce 1540 jako do první země dnešního jihoamerického kontinentu. Na konci 20. století si místní vinaři uvědomili, podobně jako v Chile a Argentině, potřebu obnovení tradice vinařského průmyslu a započali ve spolupráci s renomovanými enology z Evropy (převážně francouzskými) znovuobnovení této činnosti, jejíž výsledky byly nejednou oceněny na prestižních celosvětových výstavách a veletrzích. Z dosažených úspěchů je více než zřejmé, že pro nás Evropany, milovníky dobrého vína, má exotická oblast Peru a samotné peruánské klima stále co nabízet, či spíše nechat se objevovat. A vína z Ekvádoru? Ano! Něco, co odporuje zdravému rozumu. Vinařství Dos hemisferios, jehož víno Paradoja si vám dovolíme na samý závěr večera nabídnout, se totiž nachází v podstatě na rovníku (proto název Dos hemisferios) a navíc v nulové nadmořské výšce na pobřeží Tichého oceánu. Tento velmi odvážný projekt založit zde vinařství se začal uskutečňovat v roce 2004. Odborníci jednohlasně tvrdili, že vyrábět zde kvalitní vína je čiré bláznovství. Ale podařilo se. První víno bylo vyrobeno v roce 2006 a dostalo jméno Paradoja neboli paradox, jako něco, co je v rozporu se zdravým rozumem. Je to vlajková loď vinařství a zároveň nejúspěšnější víno na mezinárodních soutěžích. A tak vinařství Dos hemisferios přepsalo historii. Ekvádor se zařadil k vinařským zemím, kde se vyrábí špičkové víno s osobitým charakterem.

Stále jsme Vás nepřesvědčili, že stojí za to strávit tento večer s námi? Jednotlivé degustační chody vždy jako obvykle osobně představí šéfkuchař pan Pavel a someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy určitě na co těšit!

A tak neváhejte a přijďte k nám užít si zajímavé kulinářské zážitky a špičková vína v příjemné společnosti a prostředí restaurace U všech kukaček!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Celý večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 15. prosince od 19h

PERU & EKVÁDOR

Chefs: Adriana Peksová & Pavel Strejc

Aperitiv

Sauvignon Blanc 2015, Santiago Queirolo (Peru)

Amouse-bouche

Causa Rellena

vrstvená bramborová terina s tuňákem a avokádem

Chardonnay 2016, Valle de Sol (Peru)

Polévka

Sopa de Mani

arašídová polévka se zeleninou, zdobená kukuřicí

Syrah 2015, Valle del Sol (Peru)

Hlavní chod I

Arroz con Pato

marinované kachní stehýnko se zelenou rýží a salsou Criolla

Malbec 2016, Valle del Sol (Peru)

Hlavní chod II

Pernil de Chancho

vánoční nakládaná vepřová pečeně v pomerančích, podávaná s cibulkou Escabache, pečeným bramborem a růžovou salsou

Cabernet Sauvignon / Petit Verdot Reserva 2015, Valle del Sol (Peru)

Dezert

Pastel da cacahuete de navidad

vánoční arašídový koláč

Paradoja (Cabernet Sauvignon / Malbec) 2011, Dos Hemisferios (Ekvádor)

< Zpět do archivu