< Zpět do archivu

Degustační večer POLSKO 9. února

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Na vinařské mapě najdeme kromě tradičních a notoricky známých zemí, jež produkují vyhlášená vína, a států, které si svou pozici v posledních letech pilně budují, také kraje, jež si své místo ve vinařském zeměpisu teprve hledají. Jejich vína byste v nabídce vinoték či restaurantů hledali marně. Přesto stojí za pozornost. To je nakonec hlavní důvod, proč naše degustační večery pořádáme. Máme snahu tato bílá místa na vinařské mapě zaplnit.

V loňské sezóně jsme proto společně procestovali Arménii, Gruzii, Libanon, Izrael, Řecko, Kypr, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko, letos jsme již zavítali na souostroví Malta a poté do Kanady a USA, dále do Peru, Ekvádoru a Mexika. A nyní, v sobotu 9. února v 19h zamíříme jen kousek na sever od nás – do Polska.

Polsko a vinařství? Ano, je to tak. I když v této zemi nemá vinařství zdaleka takovou hloubku a bohatou historii jako v zemích jižnějších, můžeme říci, že dějiny vinařství v Polsku ovlivnila už Velká Morava. Podepsala se na prvních pokusech vysadit révu v okolí Krakova a ve východní části polského území. Rozhodující ale byly vinařské aktivity klášterů, zejména řádu cisterciáků a benediktinů. Vrcholným obdobím rozvoje pak bylo 15. století. Následná změna klimatu doprovázená sérií přírodních pohrom (záplavy, krupobití, kruté mrazy) ale byla pro vinohradnictví v Polsku těžkou ranou. Zkázu dovršila třicetiletá válka a okupace švédskými vojsky v roce 1631. Po této válce se polské vinařství vzpamatovávalo jen velmi pomalu, ale na konci 17. století počítáme v Polsku již 700ha vinic. V 19. století bylo pěstování révy opět omezováno, neboť kvalitnější víno se dováželo z Čech, Moravy, Slovenska a Uherska. Přesto na západě Polska úspěšně hospodařili němečtí vinohradníci až do konce druhé světové války. Dnes nalezneme v Polsku 500 (!) vinařů, kteří z láskou a nadšením obhospodařují více než 300ha vinohradů a vyrábějí víno mnohdy překvapivě dobré úrovně. Pěstují převážně mrazuodolné, většinou hybridní odrůdy, jako např. Seyval blanc, Sibera, Bianca, Muskat Odessa, Hibernal, Rondo, Regent a jiné.

Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé rysy kuchyní středoevropských, skandinávských a najdeme v ní vlivy i židovské kuchyně. Mezi tradiční jídla patří bigos, pirohy, různé klobásy, nakládačky, jídla jsou vydatná. Oblíbenými surovinami jsou maso, brambory, kysané zelí, lesní houby, mléčné výrobky (brynza, smetana) a sladkovodní i mořské ryby.

Jako obvykle, jednotlivé degustační chody vždy osobně představí šéfkuchař – tentokrát pan Pavel a someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy jako vždy určitě na co těšit!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 9. února od 19h

POLSKO

Chefs: Adriana Peksová & Pavel Strejc

Vinařství: Winnica Turnau, Baniewice

Aperitiv

Hibernal 2017, wino białe półwytrawne

Studený předkrm

Sałatka śledziowa po polsku

(salátek ze sledě s koprem, bramborami a jablky)

Solaris 2017, wino białe wytrawne

Polévka

Biały barszcz świąteczny

(bílý boršč s bílou klobásou, slaninou, vařeným vajíčkem a křenem)

Seyval Blanc 2017, wino białe półwytrawne

Hlavní chod I.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

(zelné závitky plněné mletým masem a rýží s hříbkovou omáčkou)

Riesling 2017, wino białe wytrawne

Hlavní chod II.

Pieczeń z dzika po myśliwsku, kluski śląskie

(pečeně z divočáka na kořenové zelenině, bramborové nočky)

Rondo/Regent 2017, wino czerwone wytrawne

Dezert

Sernik tradycyjny

(tvarohový koláč s brusinkami na makovém korpusu)

Johanniter 2017, wino białe półsłodkie

< Zpět do archivu