< Zpět do archivu

Degustační večer Rumunsko & Moldávie 13. dubna 2019

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Na vinařské mapě najdeme kromě tradičních a notoricky známých zemí, jež produkují vyhlášená vína, a států, které si svou pozici v posledních letech pilně budují, také kraje, jež si své místo ve vinařském zeměpisu teprve hledají. Jejich vína byste v nabídce vinoték či restaurantů hledali marně. Přesto stojí za pozornost. To je nakonec hlavní důvod, proč naše degustační večery pořádáme. Máme snahu tato bílá místa na vinařské mapě zaplnit.

Poté, co jsme v letošní sezóně v rámci našich pravidelných degustačních večerů zavítali na souostroví Malta, do Kanady a USA, dále do Peru, Ekvádoru, Mexika, k našim severním sousedům do Polska a naposledy do Bolívie a Uruguay, se v sobotu 13. dubna v 19h vrátíme opět do Evropy a po loňské více než fantastické zkušenosti zamíříme znovu do Rumunska a také, vůbec poprvé, do Moldávie.

Rumunská, stejně jako moldavská kuchyně, je velmi rozmanitá. Je průnikem mnoha kulinářských stylů: balkánského, ruského, maďarského, ukrajinského, ale s ohledem na historii i otomanského. V pokrmech figuruje hovězí, skopové či vepřové maso, které je hojně doplněno sezónní zeleninou (okurky, rajčata, papriky, zelí, lilek). Jí se zde hodně zelí nebo zakysané smetany, v Moldavsku je hodně oblíbená i bryndza. V okolí řek či moře si pochutnáte na grilovaných rybách. Mezi nejčastější přílohy patří bílý chléb a kukuřičná kaše. Specialitou jsou rozličné variace hutné rumunské polévky ciorba, dále kukuřičná kaše mamaliga nebo třeba sarmale.

Řadu lidí překvapí, že Rumunsko patří mezi největší světové producenty vína. Jeho ceny jsou velmi příznivé a jeho chuť dozajista osloví v mnohých případech i vínoznalce. Pěstuje se zde řada autochtonních odrůd, asi 75 % tvoří bílé odrůdy, (např. Fetească albă, Fetească regală, Frâncușă, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească), z modrých odrůd to jsou např. Băbească neagră, Fetească neagră, Busuioacă de Bohotin nebo Cadarca. Vinařské počátky Rumunska sahají až do období před 6000 lety. Potvrzují to archeologické vykopávky. O obchodě s vínem na pobřeží Černého moře, v okolí města Dobrudža, píše i Herodotos; v dobách antického Řecka a později v Římské říši měla zdejší vína dobrou pověst. Ve 12. století ovlivnili vinařství v Transylvánii, v Sedmihradsku, němečtí osídlenci ze Saska, později, v 18. století, zase tzv. Banátští Švábové. Roku 1948 byla velká část vinohradů bohužel zestátněna, což vedlo k tomu, že celková úroveň rumunských vín stále zaostává za světovými producenty. Nedostatky v infrastruktuře, malá obchodní zručnost a nezkušenost importérů způsobuje, že image rumunských vín je velmi nízká. Přitom některá rumunská vína dosahují skutečně špičkové úrovně, ale svět o nich neví. My se tento stav pokusíme alespoň trochu napravit.

Kapitolou sama pro sebe jsou vyhlášená moldavská vína. Staří Moldavané pěstovali vinnou révu již v osmém století před naším letopočtem. Úrodná půda, dlouhé, teplé a suché podzimy zvýrazňují chuťové a aromatické vlastnosti moldavských vín. V nejvýznamnějších vinařských oblastech Moldavska se rodí vína výjimečné jakosti, což dokazuje celá řada ocenění na mezinárodních vinařských výstavách. Nedaleko od městečka Cricova dokonce najdeme celkem 120 kilometrů dlouhý komplex tunelů, který tvoří 2. největší vinný sklep na světě. Hlavní vinařské oblasti Moldavské republiky se nacházejí na 46 až 48° zeměpisné šířky. Na stejné zeměpisné šířce se nacházejí i vyhlášené vinařské region Francie Bordeaux a Burgundsko. Území Moldavska se dělí na čtyři oblasti: Centrální oblast, Jihovýchod, Jih a Sever. Každá z těchto oblastí má typické přírodní podmínky, my budeme společně ochutnávat vína z Jihovýchodní zóny, která se jako úzký pruh táhne po západním břehu Dněstru a kde se nachází slavný vinařský závod Purcari.

Tak neváhejte a přijďte k nám užít si zajímavé kulinářské zážitky a špičková vína v příjemné společnosti a prostředí restaurace U všech kukaček! Jako obvykle, jednotlivé degustační chody vždy osobně představí šéfkuchař. A protože dnešní večer bude vyvrcholením celého letošního cyklu degustačních večerů, v kuchyni budou čarovat obě kuchařské směny pod vedením pánů Pavla a Bohouše. Someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy jako vždy určitě na co těšit!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 13. dubna od 19h – RUMUNSKO & MOLDÁVIE

Chefs: Pavel Strejc & Bohuslav Rott

Aperitiv

Feteasca Neagră & Montepulciano Rosé 2016, Chateau Purcari, Moldávie

Teplý předkrm

Cuketové piržole

Vinohora 2016, Chardonnay / Feteasca Alba, Chateau Purcari, Moldávie

Polévka

Ciorbă de afumătură

Fetească Regală 2017, Balla Géza, Rumunsko

Hlavní chod I.

Sarmale tradiționale românești

Alamina 2017, Feteasca Neagră, Cramele Recas, Rumunsko

Hlavní chod II.

Iepure cu sos alb cu mamaliguta

Stonewine 2012, Cadarca, Balla Géza, Rumunsko

Dezert

Tort "Cusma lui Guguta"

Rară Neagră & Malbec 2015, Chateau Purcari, Moldávie

< Zpět do archivu