< Zpět do archivu

Termíny a náplň degustačních večerů 2019/2020

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Při posledním degustačním večeru sezony 2018 / 2019 jsem slíbil poslat Vám co nejdříve termíny a skladbu degustačních večerů sezóny příští, tedy podzim 2019 / jaro 2020. Nyní nastala ta správná chvíle! Veškerá vína, která jsme si na tyto večery vysnili a vymysleli již máme bezpečně uložené v našem vinném sklepě.

A protože změna je život, změníme v následující sezoně trochu koncept těchto degustačních večerů. Zatímco až do nynějška jsme se zaměřovali na méně známé vinařské regiony, pro příští sezonu bude nosným tématem převážně odrůda vinné révy. Nicméně spolu s tím koncept neznámých a tedy často nedoceněných krajů neopustíme. Co Vám tedy nabídneme?

Hned na začátek, v sobotu 12. října, postavíme na pomyslnou závodní trať opravdovou extratřídu – odrůdu Pinot noir, kterou jsme doposud zcela opomíjeli. Odrůda, jež mívá různý charakter nejen podle oblastí pěstování, ale i podle toho, jak s ní vinař zachází. My ji tedy vyšleme na cestu kolem světa a předvedeme Vám, společně s kuchyní, ohromnou rozmanitost této odrůdy v celé její možné šíři. Prochutnáme se odrůdou Pinot noir vypěstovanou v Alsasku, u města Slaný v Čechách (!), v Oregonu, v Tasmánii (víno „Pepík" od původem českého vinaře Josefa Chromého), v Rumunsku a na závěr nemůžeme vynechat skutečnou perlu – pravlast této odrůdy Burgundsko a v něm oblast, jejíž jméno zní jak zahřmění za letní bouřky – Pommard...

O měsíc později, v sobotu 16. listopadu, Vás provedeme víny a kuchyní zemí části bývalé Jugoslávie – Srbska, Černé hory a Makedonie. Kdo se trochu vyzná ve vínech ví, že tamní specialitou je modrá odrůda Vranac a my Vám ji pochopitelně představíme spolu s tamními bílými víny.

Krátce po svátku sv. Mikuláše, v sobotu 7. prosince, Vás vezmeme do Chile za tamní „národní" odrůdou Carmenere. Tuto odrůdu Vám představíme v kombinaci s chilskou kuchyní v šesti různých podobách z různých částí této zajímavé země a od různých vinařů.

Po Novém roce, v sobotu 11. ledna, se podíváme k našim jižním sousedům – do Rakouska. Na rozdíl od nás všeobecně velmi dobře známé oblasti Wachau s jejími proslulými bílými víny Vám však budeme chtít předvést, že když to někdo umí, dokáže v sousedství Neusiedler See udělat i z poněkud nedoceněných odrůd Svatovařinecké, Frankovka nebo Zweigelt excelentní luxusní vína, která bezpochyby obstojí v konkurenci jejich mnohem známějších příbuzných.

V únoru, konkrétně v sobotu 22. února, společně oslavíme můj svátek návštěvou země jen kousek vedle, Chorvatska. Zemi, kterou si většina z nás spojuje pouze s městy a plážemi u Jadranského moře nebo s Plitvickými jezery, jejíž kuchyně ale fakt není jen pizza v kiosku na pláži a vína nejsou ty rybízáky, na které narazíte na každém rohu v okolí kamenitých pláží.

První jarní den, 21. března (sobota), podnikneme druhou „Tour du Monde", tentokrát se svěží odrůdou Sauvignon blanc. Z našich degustačních večerů již víte, proč je tato odrůda natolik odlišná od ostatních bílých vín a tolik rozmanitá. My Vám tuto rozmanitost budeme chtít předvést na sauvignonu z celého světa; Evropu bude reprezentovat sauvignon, který se urodil na vinohradech Slovinska, černý kontinent sauvignon uzrálý v kopcích Jižní Afriky, Blízký Východ sauvignon z Golanských výšinách státu Izrael a latinskou Ameriku sauvignon z vysokých nadmořských výšek Peru. Nemůžeme ale vynechat ani Francii, kde se v údolí řeky Loiry kdysi dávno Sauvignon blanc zrodil, ani Nový Zéland, kde podle našeho názoru vyrábějí ten nejlepší sauvignon na světě. Tuto zemi bude reprezentovat vinařství Babich; ale nebojte – nejde o z našich daní dotacemi podporovaný podnik obviněného zatímještě premiéra České republiky.

No a poslední degustační večer, v sobotu 18. dubna, bude věnován odrůdě Malbec, která o den dříve oslaví svůj celosvětový svátek – Světový den Malbecu. A kam jinam bychom se za touto odrůdou mohli vydat, než tam, kde dosáhl největšího rozmachu – do Argentiny. Těšit se můžete na malbecy z různých konců této velké země, mj. dokonce až z „Fin del Mundo", jak místní nazývají Patagonii a Ohňovou zemi, a k tomu bude steak, steak a zase steak.

A to bude pro tentokrát všechno... Scénář večerů zůstává nezměněný, tedy vína a jednotlivé chody doprovázené výkladem, diapozitivy, fotografiemi, mapami, historií. Stejně tak začátky, vždy od 19.hodin. Rezervujte si místa, zejména ubytování včas, víte, že kapacita kuchyně je limitovaná a zejména dvoulůžkových pokojů nemáme nadbytek. Budeme se Vaši společnost moc těšit!

A zde malé shrnutí:

12. října: Tour du Monde – Pinot noir

16. listopadu: Srbsko, Černá hora, Severní Makedonie

7. prosince: Chile – Carmenere

11. ledna: Rakousko – červená vína

22. února: Chorvatsko

21. března: Tour du Monde – Sauvignon blanc

18. dubna: Argentina – Malbec

V úctě Vaši,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým Restaurace U všech kukaček

< Zpět do archivu